PSO rekomenduoja lengvai įskaitomas sveikumo etiketes ant maisto pakuočių – Nacionalinė


Pagal pirmąjį Pasaulio sveikatos organizacijos gairių projektą, kuriame nerekomenduojama griežtesnių įspėjamųjų etikečių, supakuotų maisto produktų ir gėrimų priekinėje pusėje turėtų būti lengvai skaitoma informacija apie maistingumą, kad vartotojai galėtų rinktis sveikiau.

Padidėjęs perdirbtų maisto produktų, kuriuose yra daug druskos, cukraus ir riebalų, vartojimas yra pagrindinis pasaulinės nutukimo krizės veiksnys, nes daugiau nei milijardas žmonių serga šia liga ir kasmet miršta aštuoni milijonai ankstyvų mirčių dėl susijusių sveikatos problemų, tokių kaip diabetas ir širdis. liga, rodo PSO duomenys.

Tačiau vyriausybės stengėsi įgyvendinti epidemijos pažabojimo politiką. Šiuo metu tik 43 PSO valstybėse narėse bet koks pakuotės priekinės dalies ženklinimas yra privalomas arba savanoriškas, JT agentūra sakė naujienų agentūrai Reuters, nepaisant įrodymų, kad etiketės gali turėti įtakos pirkimo elgesiui.

PSO pradėjo rengti gairių projektą, apie kurį anksčiau nebuvo pranešta. Jomis siekiama „padėti vartotojus priimti su maistu susijusius sveikesnius sprendimus“, – sakė PSO Mitybos ir maisto saugos skyriaus mokslininkė Katrin Engelhardt. elektroniniu paštu pranešė „Reuters“.

Istorija tęsiasi po skelbimu

Vieša konsultacija dėl gairių baigta spalio 11 d., o galutinė versija bus paskelbta 2025 m. pradžioje.


Spustelėkite, jei norite paleisti vaizdo įrašą: „Bakalėjos prekių svorio riba: ar jūsų bakalėjos prekės sveria mažiau nei nurodyta etiketėje?“


Bakalėjos prekių svorio vartai: ar jūsų bakalėjos prekės sveria mažiau nei nurodyta etiketėje?


PSO gairėse vyriausybėms rekomenduojama įdiegti „aiškinamąsias“ etiketes, kuriose būtų informacija apie maistingumą ir paaiškinimas, ką tai reiškia apie produkto sveikumą.

Kiekvieną sekmadienį gaukite paskutines medicinos naujienas ir informaciją apie sveikatą.

Gaukite savaitės sveikatos naujienas

Kiekvieną sekmadienį gaukite paskutines medicinos naujienas ir informaciją apie sveikatą.

Pavyzdys galėtų būti NutriScore, sukurta Prancūzijoje ir naudojama daugelyje Europos šalių, pagal kurią maistas klasifikuojamas nuo A (žalias, turintis esminių maistinių medžiagų) iki E (raudonas, kuriame yra daug pridėtų druskų, cukrų, riebalų ar kalorijų).

Čilėje ir keliose kitose Lotynų Amerikos šalyse taikoma griežtesnė sistema – pakuotės priekinėje pusėje juodame aštuonkampyje, primenančiame sustojimo ženklą, yra įspėjimai, kad maisto produktuose yra „daug cukraus“, druskos ar riebalų. Maisto ženklinimo ekspertė Lindsey Smith Taillie, Pasaulinės maisto tyrimų programos bendradirektorė Chapel Hill universitete, Šiaurės Karolinoje, sakė, kad maisto pramonė atsisakė įspėjimų ir teikia pirmenybę „neinterpretuojančioms“ etiketėms, kuriose pateikiama informacija apie maistines medžiagas, tačiau nėra vadovo, kaip suprasti, ką tai reiškia, pvz., naudojamų Jungtinėse Valstijose.

Istorija tęsiasi po skelbimu

Šią savaitę JAV senatorius Bernie Sandersas paskelbė apie planus gruodį Senate surengti klausymą dėl griežtesnio maisto produktų ženklinimo. Nors PSO rekomendacija žengia žingsnį toliau nei pramonės pirmenybė, ji „gana silpna“, sakė Taillie.

„Svarbiausias dalykas daugeliui pasaulio šalių bus apriboti perteklinį pridėto cukraus, natrio, sočiųjų riebalų ir ypač perdirbtų maisto produktų suvartojimą apskritai – būtent tai geriausiai daro įspėjamosios etiketės.


Spustelėkite norėdami paleisti vaizdo įrašą: „1 iš 8 žmonių, sergančių nutukimu: PSO“


1 iš 8 žmonių, sergančių nutukimu: PSO


Šią vasarą Taillie atliktas tyrimas parodė, kad Čilės įspėjamieji ženklai ir kitos politikos nuostatos, pvz., rinkodaros apribojimai vaikams, reiškia, kad čiliečiai pirko 37% mažiau cukraus, 22% mažiau natrio, 16% mažiau sočiųjų riebalų ir 23% mažiau kalorijų, palyginti su tuo, jei įstatymas nebūtų buvęs. buvo įgyvendinta.

PSO teigė, kad nėra pakankamai įrodymų, kad būtų galima nustatyti geriausią ženklinimo sistemą.

Tarptautinis maisto ir gėrimų aljansas, kurio nariai yra „The Coca Cola Company“ ir „Mondelez International Inc“, teigė, kad jo nariai jau taiko minimalius pasaulinius standartus visame pasaulyje. Jie apima maistinių medžiagų sąrašą ant pakuočių užpakalinės pusės ir pakuotės priekinės dalies informaciją apie bent jau energijos kiekį, jei įmanoma, pagal tarptautinę Codex Alimentarius sistemą.

Istorija tęsiasi po skelbimu

„Tai gali padaryti pasaulinės įmonės, bet akivaizdžiai to nepakanka, nes Nigeriją ar Pakistaną… rinkoje dominuoja vietiniai gamintojai“, – sakė IFBA generalinis sekretorius Rocco Renaldi. Jis sakė, kad aljanso nariai iš esmės palaiko PSO gaires ir maistinėmis medžiagomis pagrįstas etiketes.

„Tačiau velnias slypi detalėse – apskritai mes nepalaikome požiūrių, kurie demonizuoja tam tikrus produktus“, – sakė jis. „Mes nemanome, kad įspėjamieji sveikatos ženklai yra ant maisto produktų, kurie laikomi saugiais, patvirtintais ir parduodamais bei mėgstamais vartotojų.

(Pranešimas Jennifer Rigby, redagavo Michele Gershberg ir Kim Coghill)






Source link